sâmbătă, 6 septembrie 2014

Locuitorii din Angkow 'chiar' au vazut un dinozaur?



de Jonathan O’Brien si  Shaun Doyle
 

Prim plan al sculpturii din Angkor. Atunci cand fotografia a fost arata publicului, atunci cand acesta a fost intrebat ce fel de animal crede ca este reprezentat, raspunsul aproape universal a fost “Stegozaur”
Revista Creation din Septembrie 2007 continea un articol intitulat “Locuitorii din Angkor Wat au 
vazut un Stegozaur?”, acesta continand si o imagine a basoreliefului descoperit in templul din Angkor, Cambodgia, data 1200 dHr, infatisand ceea ce pare o reprezentare artistica a unui dinozaur,  asemanator unui stegozaur[1].


Cum astfel de dovezi ar sustine viziunea biblica asupra dinozaurilor, a provocat raspunsuri vocale din partea ateistilor.Iata cateva din obiectii:


“Daca este un dinozaur, l-au sculptat dupa fosilele descoperite”.

Una din obiectii este ca artistii au realizat sculptura folosind ca inspiratie fosile descoperite prin preajma. Cu toate acestea, este nevoie de foarte multa pregatire si cunostinte substantiale pentru a reconstrui cu exactitate cum arata un dinozaur[2]. Nu exista nici un fel de dovezi ca acestea erau disponibile in cultura cambodgiana a vremii. Asa cum a notat un paleontolog, daca sunt reprezentari fidele ale unor dinozauri, care preced avansul modern in stiinta reconstructiei fosilelor, “atunci este un caz extrem de solid care poate fi sustinut, ca aceste imagini au fost reproduse nu dupa fosile, ci dupa o intalnire in carne si oase.”[3]

Mai mult, pana acum nu au fost descoperit fosile stegozauriene in Cambodgia. In concluzie, este improbabil ca fosilele sa fi stat la originea acestei reprezentari.


Placile stegozauriene sunt doar decoratiuni de fundal”

Unii critici au obiectat ca imaginea bivolului de apa, de deasupra stegozaurului, contine si un motiv decorativ, deasupra animalului. Asadar, in opinia lor, asa-zisele placi de pe spatele stegozaurului sunt de fapt simple elemente decorative. Asadar sculptura reprezinta un animal comun, care sta in fata unui motiv floral, sau alt fel de motiv decorativ.

Totusi, placile de pe spatele animalului nu seamana cu nici un alt motiv decorativ din acest templu. Placile sunt lipite si urmeaza exact linia animalului, curbura spatelui. Forma placilor este foarte asemanatoare cu cele ale fosilelor cunoscute de stegozaur.  Mai mult, placile creaturii sunt mult mai pronuntate, in relief, decat ornamentatia de deasupra bivolului.


“Nu prea arata ca un stegozaur!”

Unii critici apreciaza ca desenele nu reprezinta o forma cunoscuta, sau aspectul, unui stegozaur tipic.

Basorelieful complex, in care se vede cum 
stegozaurul este reprezentat alaturi de 
alte animale cunoscute artistilor.
Totusi atunci cand fotografia a fost arata publicului, atunci cand acesta a fost intrebat ce fel de animal crede ca este reprezentat, raspunsul aproape universal a fost “Stegozaur”. Foarte probabil, artistul a incercat o reprezentare stilizata, artistica a unui stegozaur viu, nu una stiintifica. Deseori vedem astfel de ‘licente artistice’ in operele de arta ale diverselor culturi, continand insa principalele elemente de identificare ale creaturii (exp. coltii unui elefant). Un comentator, care s-a identificat ca fiind cambodgian, a scris: “Daca il ilustrezi stiintific, cum poate fi arta? Cum ramane cu tema peretului? “

Cu toate acestea, artistul a avut grija sa surprinda stegozarul stand pe varfurile degetelor, dupa cum se vede la piciorul din fata. Conform paleontologilor chiar asa stateau si deplasau stegozaurii, nu asa cum sunt infatisati deseori in muzee, cu degetele rasfirate.


“Este doar o creatura imaginara”

Unii oameni au considerat ca este reprezentata o creatura imaginara: nu reprezinta nici un animal cunoscut, ca alte sculpturi din cadrul templului. Artistul pur si simplu si-a imaginat o creatura, care, intamplator, seamana cu un stegozaur. Bineinteles, problema acestei argumentatii este ca animalul este extrem de usor de identificat ca fiind dinozaurian, mai exact stegozaur. Ce coincidenta! Mai mult, majoritatea sculpturilor infatiseaza animale reale, care trebuie sa fi fost cunoscute sculptorului.


Concluzie

Cea mai simpla si logica explicatie este ca sculptura din templul de la Angkor este o reprezentare stilizata a unui dinozaur din familia Stegosauridae. Cu alte cuvinte, este versiunea unui artist despre cum arata creatura, nu viziunea unui om de stiinta. Totusi, elementele principale ale unui stegozaur sunt surprinse: forma corpului, spatele foarte arcuit si, elementul cheie, placile de pe spatele animalului. Nici o alta creatura cunoscuta, fosila sau nu, nu are un set de placi dispuse altfel pe spate.

Unii observatori au ridicat ca si obiectie faptul ca o problema, faptul ca lipsesc spinii de pe coada, insa in familia Stegosauridae numarul acestora era variabil, atat ca numar cat si ca marime. Si desi capul este usor diferit fata de reconstructiile tipice, faptul ca aceasta creatura nu corespunde reprezentarilor moderne, dovedeste ca nu e un fals modern. E posibil sa fie un tip de stegozaur care nu a fost inca descoperit de paleontologi.

Aceasta sculptura vine in sprijinul dovezilor deja existente, ca oamenii au trait alaturi de dinozauri, conform celor indicate in Biblie.[4]


[1] Catchpoole, D., Angkor saw a Stegosaur? Creation 29(4):56, 2007; creation.com/angkor-saw-a-stegosaur.
[2] Bell, P., Bishop Bell’s brass behemoths! Creation 25(4):40–44, 2003; creation.com/bishop-bells-brass-behemoths.
[3] Nelson, V., Untold secrets of planet Earth: Dire Dragons, Untold Secrets of Planet Earth Publishing Company, Inc., www.UntoldSecretsofPlanetEarth.com, 2012, p. 19.
[4] Toate animalele au fost create in timpul celor 7 zile, unele din creaturi disparand de-a lungul timpului. 

Tradus cu acordul autorului. Originalul aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator