miercuri, 21 iulie 2010

Biblia nu este un manual de ştiinţă, nu-i aşa?

Această obiecţie des intalnita care pune la indoiala istoria simplă din Geneza are, într-un fel, un răspuns simplu: “Nu, nu este”. Dr. D. James Kennedy spune in mod corect despre Biblie, “Ea nu este un manual de stiinta. Nu este un manual de religie. Nu este deloc un manual; este o revelatie de la Dumnezeu.”[1]

Dar este o intrebare capcana; majoritatea din cei care o pun presupun ca raspunsul “nu” la aceasta intrebare inseamna ca autoritatea Bibliei nu se extinde la aspecte legate de stiinta. 

Acest lucru este, bineinteles, ilogic. O carte despre livezi de meri ar putea face referire la mere 
care cad jos (mai degraba decat sus) in acord cu lucrurile care se stiu despre gravitate. Acest lucru poate fi considerat corect din punct de vedere stiintific, fara ca scopul cartii sa fie acela de a preda stiinta.

Unul din motivele invocate in sustinerea afirmatiei ca Geneza este non-stiintifica este acela ca relatarea este scurta. Dar de cand concizia este egala cu inacuratetea? Asa cum spunea un prieten pastor, atunci cand ascultam declaratii despre vreme ne asteptam ca acestea sa fie bazate in totalitate pe date corecte din punct de vedere stiintific, in ciuda faptului ca sunt scurte. “Nu ne asteptam la explicatii stiintifice lungi cu detalii despre forta de gravitate vs. umiditatea si viteza vantului care dau nastere la ploi. Vrem doar sa stim daca va ploua in zona in care ne aflam. Cu toate acestea asteptam explicatii stiintifice detaliate de la Biblie pentru ca aceasta sa fie luata in serios.” [2]

Scopul principal al Bibliei priveste desigur mantuirea si nu explicatiile stiintifice. Dar pentru a folosi acest motiv pentru a evita învăţătura clară despre origini din cartea de capatai Geneza este o actiune nelegitimă din punct de vedere intelectual, dacă nu necinstita. Ce s-ar intampla daca aceasta abordare ar fi aplicata intr-un mod consistent? Biblia de asemenea nu este un manual de matematica. Dar aceasta inseamna ca daca Biblia ar insista ca 10:2=6 ar fi o diferenta privind  “mesajul ei privind credinta si mantuirea”? [3] Sigur ca da- o diferenta enorma! 

Ce rost ar avea sa credem despre Biblie ca este Cuvantul Creatorului Atotputernic care nu minte niciodata, si sa iti incredintezi destinul vesnic in promisiunile ei in domeniile “spirituale”? Asa cum spunea Isus: “Daca v-am vorbit despre lucruri pamantesti, si nu credeti, cum veti crede cand va voi vorbi despre lucrurile ceresti” (Ioan 3.12)?

Cu toate ca scopul Bibliei nu este acela de a preda istoria in sine, istoria pe care o preda ea este adevarata. Ea afirma ca Isus a fost rastignit intr-un anumit moment din istoria reala printr-o anumita persoana, Pontiu Pilat, guvernatorul roman al Iudeii. Ar fi ciudat sa afirmam ca nu conteaza daca aceste evenimente sunt adevarate sau nu, “pentru ca Biblia nu este un manual”.

Relatarea invierii din morti a lui Isus nu poate fi clasificata doar ca un adevar partial; nu poate fi doar un adevar crestin sau “religios” fara ca in acelasi timp sa fie un adevar istoric (doar daca limba si-a pierdut in intregime sensul); si nu poate fi adevarat din punct de vedere istoric decat daca este adevarat si din punct de vedere stiintific.

Acelasi principiu se aplica la evenimentele din Geneza – de exemplu afirmatia ca Dumnezeu a luat o coasta si a facut-o pe Eva. Asa cum explica teologul Dr. Douglas Kelly (p.24- vezi Creation at the academy), Geneza prezinta lucrurile ca fapte reale din istorie. Deci intrebarea daca Biblia este un manual de stiinta evita adevaratele probleme, care au de-a face cu pretentia Bibliei de a fi adevarul si autoritatea suprema. Este lipsit de sens să se pretindă că autoritatea Scipturii se aplică numai "chestiunilor religioase", din moment ce Evanghelia Crestina vorbeste despre lucruri reale, despre adevarata origine, istorie si destin al omului si al universului. Inlaturati pretentia sa de autoritate in domeniul stiintei si ii veti inlatura de fapt relevanta in lumea reala. Din nefericire, aceasta este exact ceea ce compromisul cu evolutionismul si “istoria lunga” a facut in multe minti.

Creation Magazine ii ajuta pe oameni sa reconecteze Scriptura cu realitatea. De aceea aceasta lucrare a transformat nenumarate vieti. Cu cat tii mai putin mesajul doar pentru tine cu atat vei deveni un aliat in impartasirea minunatei vesti bune a mantuirii.

Referinte si note
  1. Kennedy D.J., Ce s-ar fi intamplat daca Isus nu s-ar fi nascut niciodata? Thomas Nelson, Nashville TN, USA, p. 105, 1994. Spre deosebire de Biblie, manualele se demodeaza
  2. Broadwater D.A., email Ianuarie 2, 1998.
  3. Pentru cei care au fost indusi in eroare de afirmatie biblio-sceptica, Biblia nu pretinde ca pi (π) este exact 3; vezi Grigg, R., Spune Biblia ca pi este egal cu 3.0? Creation 17(2):24–25, 1995. 
 
Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator