vineri, 10 decembrie 2010

Cum era Adam?

Adam avea oare par negru, piele inchisa la culoare si ochi caprui? Avea oare peste 2 metri inaltime? Acestea sunt intrebari la care nu putem raspunde cu exactitate, pentru ca nu am fost acolo sa il vedem pe Adam. Cu toate acestea, daca citim cartea Geneza, si daca ne inarmam cu cunostinte generale de genetica, putem afla o multime de lucruri despre felul in care probabil ca arata Adam.
Avea Adam buric?
Cat de in detaliu putem merge in ceea ce il priveste pe acest barbat? De exemplu, avea Adam buric? Am fost intrebat de multe ori acest lucru. De fapt, cred ca putem da un raspuns categoric la aceasta intrebare. Buricul este o cicatrice formata de legatura cu mama prin cordonul ombilical. Dupa nastere, cordonul este taiat, iar in locul in care acesta se lega de corpul copilului se formeaza o crusta si apoi o cicatrice cunoscuta sub denumirea de buric.
Adam a fost primul barbat
Sa ne gandim putin la Adam. A fost nascut in acelasi fel in care eu si tu ai fost nascut? Cu siguranta nu. El a fost creat direct de Dumnezeu din tarana pamantului. In Geneza 2.7 citim: “Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.”
Adam nu a fost nascut dintr-o femeie. El a fost primul om. In 1 Corinteni 15.45 citim: “De aceea este scris: "Omul dintâi Adam a fost făcut un suflet viu." Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viaţă.” Adam a fost primul barbat.
De altfel este de asemenea important faptul ca nu au mai fost alte fiinte umane create pe langa Adam.
Adam a avut prima operatie
Daca Adam nu a fost nascut din femeie, atunci el nu avea cum sa aiba cordon ombilical, asadar nu avea nici cicatricea, deci nici buric. Sa luam in considerare acum Geneza 2.21-23, “Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om. Şi omul a zis: Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentru că a fost luată din om.”
Geneza 3.20 spune: “Adam a pus nevestei sale numele Eva: căci ea a fost mama tuturor celor vii.” Prima femeie (prima sotie) a fost facuta direct din Adam. Nici ea nu a fost nascuta dintr-o alta femeie. Adam si Eva au fost unici. Niciunul din ei nu a avut buric. Daca stai sa va ganditi, faptul ca ei nu aveau buric trebuie sa fi fost o dovada de netagaduit pentru orice ii vedea. Ei aveau dovada ca sunt primii oameni.
Avea Adam o coasta mai putin decat Eva?
Au fost multi cei care m-au intrebat, dupa ce au citit pasajul din Geneza unde se vorbeste despre crearea femeii, de ce barbatii nu au o coasta mai putin decat femeile daca Dumnezeu a facut-o pe Eva din coasta lui Adam. Felul in care raspund la aceasta intrebare este: daca un barbat are un accident si unul din picioare ii este amputat ca urmare a acestui accident, iar apoi el se casatoreste si are copii, toti copiii lui vor avea doar un singur picior?
Bineinteles ca nu! Iar acest lucru se intampla pentru ca instructiunile despre cum suntem construiti se gasesc in ADN-ul din nucleul celulelor corpului – in genele noastre. Atunci cand Dumnezeu a luat o parte din Adam pentru a o face pe Eva, El nu a schimbat genele lui Adam. Toata informatia din genele lui Adam era la locul ei.
Adam a fost primul sot
Eva a fost facuta special pentru Adam. Aceasta a fost prima casatorie. De aceea le aminteste Isus oamenilor in Matei 19.4-6 ca insemnatatea casatoriei este dependenta de originea casatoriei – iar despre prima casatorie scrie in Geneza: “Drept răspuns, El le-a zis: Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, şi a zis: De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”
Adam a fost primul femier
In Geneza 2.15 citim: “Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.” Lui Adam, primul barbat, i s-a spus sa lucreze si sa aibe grija de gradina pe care Dumnezeu a facut-o. Acest lucru nu trebuie sa fi fost o corvoada pentru Adam ci mai degraba o placere. Aceasta gradina era perfecta. Nu existau spini si scaieti, deoarece acestia au aparut doar dupa ce Dumnezeu a blestemat pamantul. Si deoarece tot ceea ce a creat Dumnezeu era “foarte bun” (Geneza 1.31), Adam, plantele, gradina, si toate lucrurile de fapt, erau perfecte.
Ce diferite sunt lucrurile in lumea de azi. Ce diferit este sa ai grija de o ferma si sa lucrezi pamantul in ziua de azi!
Adam a fost primul taxonomist
In Geneza 2.19-20 ni se spune ca Adam a dat nume animalelor. “Domnul Dumnezeu a făcut din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele. Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor câmpului.”

Omul a denumit intotdeauna lucrurile. Oamenii de stiinta care denumesc diferite animale si plante se numesc taxonomisti. Oricine care studiaza taxonomia stie cat de greu este sa iti amintesti toate acele nume. Adam nu ar fi avut insa aceasta problema deoarece el a fost creat perfect – ar fi fost pe cat de inteligent poate fi un om vreodata.
Adam a fost primul lingvist
Apropos, ca sa denumeasca animalele, Adam ar fi trebuit sa stie sa vorbeasca. El ar fi trebuit sa aiba un limbaj complex inca de la inceput. El nici macar nu a trebuit sa invete sa vorbeasca asa cum s-a intamplat in cazul nostru. El a fost creat direct o fiinta umana matura.
Cat de diferite au fost lucrurile pentru Adam. El s-a trezit dupa ce a fost creat si era o fiinta constienta, deplin formata, capabila sa comunice si sa inteleaga. V-ati gandit vreodata la faptul ca Adam nu l-a vazut pe Dumnezeu in timp ce-l facea? Dovada faptului ca Dumnezeu a fost cel care l-a creat se gasea insa peste tot in jurul lui. Adam nu l-a vazut nici macar pe Dumnezeu creand-o pe Eva. Acest lucru inseamna ca Adam a trebuit sa se increada in Cuvantul lui Dumnezeu privitor la modul in care a aparut, la fel cum si noi trebuie sa ne incredem azi. Dar la fel ca si Adam, si noi avem o multime de dovezi care atesta faptul ca Dumnezeu a creat lumea in felul in care ne spune Cuvantul Sau.
Unii oameni sunt de parere ca, deoarece Adam a trebuit sa numeasca toate acele animale in a sasea zi a creatiei, aceasta nu a fost o zi obisnuita. Ei sunt de parere ca aceasta a durat o perioada mai lunga de timp. Mi se spune destul de des ca nu este posibil ca un om sa dea toate acele nume intr-o singura zi. Cu toate acestea, oamenii care spun lucrul acesta se gandesc ca daca ei nu sunt in stare sa numeasca si sa-si aminteasca toate aceste nume, nici Adam nu o putea face.
Totusi Biblia ne spune ca primul barbat, Adam, s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu si astfel a intrat pacatul in lume. De atunci incoace, creatia a inceput sa se duca de rapa. Nu numai ca nu mai sunt oameni perfecti in lume, dar toti oamenii poarta o gramada de greseli in genele lor (mutatii sau greseli de copiere care s-au acumulat incet-incet in rasa umana).
Primul om nu avea nici un defect cand a fost creat – el a fost facut perfect. Cred ca putem zari (privind printr-o sticla intunecata, ca sa spunem asa) cum era Adam prin observarea anumitor oameni din ziua de azi. Am intalnit oameni care au memorie vizuala, altii care sunt artisti stralucitori. Am citit despre oameni care de la o varsta foarte frageda au cantat stralucit la un instrument muzical, asa cum a fost Mozart. Sunt altii care pot face calcule matematice extrem de complicate in minte, calcule pentru care chiar si computerele avansate au nevoie de timp pentru a le face. Daca punem toate aceste talente, plus multe altele, intr-o singura persoana, cred ca ne apropiem de “portretul” lui Adam. Aproape te face sa te simti deprimat, asa-i?
Trebuie sa fim constienti ca Adam a fost mult mai inteligent decat suntem noi. Ni se spune chiar ca noi nu folosim prea mult din capacitatea creierului nostru. Imaginati-va un om care isi foloseste creierul la capacitatea maxima. Cu siguranta ca lui Adam nu i-a fost greu sa numeasca si sa-si aminteasca toate animalele intr-o singura zi.
Adam avea pielea inchisa la culoare?
Nu putem stii sigur, dar eu cred ca Adam avea pielea putin inchisa la culoare. Toti oamenii au aceasi culoare a pielii. Pielea contine un pigment numit melanina. Daca pielea contine mai mult pigment din acesta atunci culoarea pielii va fi foarte inchisa (chiar neagra). Daca pielea contine putin pigment din acesta atunci culoarea pielii va fi foarte deschisa (alba).
In Cartea Raspunsurilor despre Creatie se explica cum din doi oameni care au amestecul potrivit de gene recesive si dominante pentru cantitatea de melanina, pot iesi toate nuantele de culori de piele. Astfel, daca Adam si Eva aveau amandoi pielea putin inchisa la culoare, toate nuantele de la negru la alb se puteau intalni la copiii lor si la generatiile viitoare. Din acelasi motiv, Adam si Eva probabil ca aveau ochi caprui si par saten.
Intr-un mod asemanator, daca Adam avea grupa sanguina “A”, iar Eva grupa sanguina “B”, toate grupele sanguine (A, B, AB, 0) puteau iesi de aici.
Adam a fost primul tata
Geneza 5.4 ne spune ca Adam si Eva au avut multi fii si multe fiice. Traditia evreiasca spune ca in total au avut 56 de copii! Amintiti-va ca Adam a trait 930 de ani (Geneza 5.5). Daca Adam si Eva au fost primii oameni, si toti oamenii au iesit din ei (Faptele Apostolilor 17.26, “El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur…”), atunci fratii au trebuit sa se insoare cu surorile lor. (acest lucru este explicat in detaliu in Cartea Raspunsurilor despre Creatie).
Adam a fost primul pacatos
In Geneza 2.17, lui Adam I s-a spus ca nu poate sa manance din pomul cunostintei binelui si raului. De aceea, pentru ca Adam, in calitate de conducator federal al rasei umane, nu a ascultat, toti descendentii lui trebuie sa suporte consecintele.
Chiar daca Eva a fost ispitita de sarpe si prima care a mancat din fructul oprit, Adam a fost cel prin care a intrat pacatul in lume, pentru ca el era capul rasei umane si cel caruia I s-a dat prima data porunca.
Romani 5.12 spune: “De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume, şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit...”. Din cauza acestui pacat al neascultarii impotriva Legii lui Dumnezeu, Dumnezeu a blestemat pamantul (Geneza 3.17), a facut sa apara spini si scaieti (Geneza 3.18) si a facut sa intre moartea in lume – Adam si Eva au murit din punct de vedere spiritual si au inceput sa moara si fizic.
Prima moarte fizica inregistrata este cea a cel putin unui animal atunci cand “Domnul Dumnezeu a făcut lui Adam şi nevestei lui haine de piele, şi i-a îmbrăcat cu ele.” Dumnezeu a omorat un animal, a varsat sange, si le-a dat lui Adam si Evei ceva cu care sa se acopere. Aceasta imagine este o ilustratie frumoasa a ceea ce avea sa se intample – acel sange varsat va fi un acoperamant din cauza pacatului.
Evrei 9.22 spune ca “fără vărsare de sânge nu este iertare.” Dumnezeu a cerut varsare de sange pentru iertarea pacatelor. Cu toate acestea, sangele taurilor si al caprelor nu era de ajuns. Din cauza ca un om a adus pacatul in lume, tot un om trebuia sa-l ispaseasca – dar acel om trebuia sa fie un om perfect. Daca toti descendentii lui Adam erau acum pacatosi, cum se putea realiza acest lucru?
Primul Adam avea nevoie de un “ultim Adam”
Dumnezeu a dat un al doilea Adam – un Adam perfect care reprezenta jertfa perfecta. Dumnezeu Insusi a venit pe pamant ca si om. Isus Hristos, al doilea membru din Trinitate, a fost nascut dintr-o femeie pentru a deveni om astfel incat sa poata fi adusa jertfa perfecta. Isus este Dumnezeu, dar El este si omul, asa cum a intentionat Dumnezeu sa fie omul – fara pacat. El a fost jertfit pe cruce pe Calvar. El si-a varsat sangele si a platit pretul pentru pacatele noastre si a inviat din morti, biruind moartea, judecata pe care Dumnezeu a adus-o peste om din cauza pacatului.
De aceea Pavel spune in 1 Corinteni 15.20-22: “Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pârga celor adormiţi. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa, toţi vor învia în Hristos”.

Citim mai departe in 1 Corinteni 15.45-47: “De aceea este scris: Omul dintâi Adam a fost făcut un suflet viu. Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viaţă… Omul dintâi este din pământ, pământesc; omul al doilea este din cer.” 1 Corinteni 15.26 spune: “Vrăjmaşul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea.” Moartea este distrusa de victoria lui Isus, dupa cum spune Pavel. Iar noi putem spune impreuna cu el: “Unde îţi este biruinţa, moarte? Unde îţi este boldul, moarte?” (1 Corinteni 15.55). Hristos a platit pentru pacatele noastre. Ultimul Adam a biruit moartea si ne-a oferit un mijloc de izbavire de pacatul primului Adam, care a dus la separarea de Dumnezeu.
Acesta este mesajul Evangheliei. Dar nu este trist faptul ca acei crestini care accepta ideile evolutioniste distrug acest mesaj? Pavel ne spune in Romani 8.22 ca intreaga creatie geme din cauza pacatului, asteptand vremea in care toate lucrurile vor fi innoite. Moartea si suferinta pe care o vedem in jurul nostru astazi a rezultat din actiunile primului Adam.
Cu toate acestea, daca evolutionismul este adevarat, si daca lumea de azi a aparut prin evolutie, o lume in care moartea si suferinta reprezinta modalitatile lui Dumnezeu de a face lucrurile, atunci de ce a fost nevoie ca al doilea Adam sa vina in lume si sa moara? Prin ce va fi restaurata aceasta lume? Care au fost consecintele actiunilor primului Adam?
Evolutionismul distruge mesajul Evangheliei. Evolutionismul distruge orice intelegere a ceea ce a facut Isus Hristos pe cruce. Evolutionismul nu ii lasa pe oameni sa inteleaga ce reprezinta primul si al doilea Adam. Daca luam cartea Geneza in sens literar si intelegem cine a fost primul om Adam, atunci intelegem despre ce ni se vorbeste in tot restul Bibliei.
Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.

4 comentarii:

  1. Interesant. Sunt unele lucruri la care nu ma gandisem niciodata. Articolul e binevenit. Daca noi, ca si crestini ne-am insusi mai multe aspecte legate de creationism, posibil ca am avea o cu totul alta atitudine in discutiile cu sustinatorii evolutionismului.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Symona Si eu gandesc la fel, asta este si scopul acestui blog. Multi oameni cred ca nu poti decat sa crezi orbeste, ca nu exista nici un fel de explicatii pentru diverse evenimente din Biblie. Blog-ul asta are scopul de a ajuta oamenii sa isi fundamenteze credinta, sau cel putin asta sper eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. dar dumnezeu de cine a fost creat ???

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna intrebare, dar din pacate nu iti pot raspunde in 2 randuri. Daca vrei cu adevarat sa cauti raspunsuri putem discuta pe mail.

    RăspundețiȘtergere

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator