luni, 29 iunie 2009

Sigiliul Izabelei confirma existenta acestui personaj biblic


Conform Vechiului Testament, cartile Regi 1 si 2, Izabela sotia regelui Ahab a condus poporul lui Israel in ratacire si idolatrie (1). Biblia ne spune ca regina Izabela era fiica unui rege pagan si ca ea a urmat caile parintilor ei, venerandu-l pe Baal si practicand vrajitoria (1). Dupa ce s-a casatorit cu regele Ahab, Izabela si-a condus sotul in idolatrie (2) si persecutarea profetilor lui Dumnezeu, acestia fiind nevoiti sa se ascunda in pesteri pentru a scapa de la moarte (3). Conform Bibliei, Izabela a mers atat de departe, incat a folosit sigiliul regelui pentru a condamna oameni la moarte (4).


Noi dovezi


Dr. Marjo Korpel, un savant care studiaza Vechiul Testament la Universitatea Utrecht, a publicat un studiu in care detaliaza argumentele in favoarea teoriei conform careia sigiliul de mai sus, datat in secolul 9 iHr, apartine infamei reginei Izabela (5). Conform lui Korpel, sigiliul contine simboluri care indica ca a apartinut unei femei cu sange regal. In plus, este extraordinar de mare, comparat cu sigiliile cetatenilor obisnuiti. Literele inscriptiei alcatuiesc numele (l')yzbl, transcrierea ebraica a numelui Izabela.

Concluzie

Izabela, infama regina pagana, sotia regelui israelit Ahab, pare sa fi lasat posteritatii sigiliul oficial, o relicva datand din secolul 9 iHr, conform Dr. Marjo Korpel, care a stabilit veridicitatea inscriptiei. Acesta este inca un exemplu al acuratetii istorice a Vechiului Testament.


Tradus cu acordul autorului
Originalul aici

1.
1 Imparati 16:30 Ahab, fiul lui Omri, a făcut ce este rău înaintea Domnului, mai mult decât toţi cei ce fuseseră înaintea lui.
1 Imparati 16:31 Şi, ca şi cum ar fi fost puţin lucru pentru el să se dedea la păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a mai luat de nevastă şi pe Izabela, fata lui Etbaal, împăratul Sidoniţilor, şi a slujit lui Baal şi s-a închinat înaintea lui.

2 Imparati 9:22 Cum a văzut Ioram pe Iehu, a zis: "Pace, Iehu?" Iehu a răspuns: "Ce, pace! Câtă vreme dăinuiesc curviile mamei tale Izabela, şi mulţimea vrăjitoriilor ei!"

2.
1 Imparati 21:25 N-a fost nimeni care să se fi vândut pentru ca să facă ce este rău înaintea Domnului, ca Ahab, pe care nevasta sa Izabela îl aţâţa la aceasta.

3.
1 Imparati 18:4 De aceea când a nimicit Izabela pe proorocii Domnului, Obadia a luat o sută de prooroci, i-a ascuns câte cincizeci într-o peşteră, şi i-a hrănit cu pâine şi cu apă. -

1 Imparati 18:13 Nu s-a spus oare domnului meu ce am făcut când a ucis Izabela pe proorocii Domnului? Cum am ascuns o sută de prooroci ai Domnului, câte cincizeci într-o peşteră şi i-am hrănit cu pâine şi cu apă?

4.
1 Imparati 21:8 Şi ea a scris nişte scrisori în numele lui Ahab, le-a pecetluit cu pecetea lui Ahab, şi le-a trimis bătrânilor şi dregătorilor care locuiau cu Nabot în cetatea lui.
1 Imparati 21:9 Iată ce a scris în aceste scrisori: "Vestiţi un post; puneţi pe Nabot în fruntea poporului,
1 Imparati 21:10 şi puneţi-i în faţă doi oameni de nimic, care să mărturisească astfel împotriva lui: ,Tu ai blestemat pe Dumnezeu şi pe împăratul!' Apoi scoateţi-l afară, împroşcaţi-l cu pietre, şi să moară."
1 Imparati 21:11 Oamenii din cetatea lui Nabot, bătrânii şi dregătorii care locuiau în cetate, au făcut cum le spusese Izabela, după cum era scris în scrisorile pe care li le trimisese ea.

5.
http://www.uu.nl/uupublish/homeuu/homeenglish/newsandagenda/october/ancientsealbelon/47941main.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator