vineri, 10 septembrie 2010

Se afla Gradina Edenului pe teritoriul Irakului de azi?

Ca si lucrare care se ocupa cu apararea creationismului, Raspunsuri in Geneza este de multe ori implicata in risipirea miturilor larg raspandite care contrazic invatatura Scripturii, si de asemenea in efectuarea unor cercetari. Aceste convingeri false decurg din afirmatiile evolutionistilor infocati conform carora “toti oamenii de stiinta cred in evolutia care s-a intins pe o perioada de milioane de ani”, mergand pana la mitul imprastiat de unii crestini prost informati ca “Charles Darwin si-a retras teoria evolutionista pe patul de moarte”.

Din martie 2003, cand fortele Statelor Unite ale Americii si alti 29 de aliati au invadat Iraqul pentru a rastuna regimul lui Sadam Hussein, atat mass-media laica cat si cea crestina au declarat frecvent ca Irakul este locul unde se afla in vechime Gradina Edenului despre care se vorbeste in Biblie. (Totusi, unele surse laice au descris de asemenea Gradina Edenului ca fiind “mitica” sau “fabulata”, ca si cand nu ar fi existat niciodata). Dar este Irak acel loc? Nu.

Atunci cand a trebuit sa aratam ca Gradina Edenului nu a fost localizata pe acelasi teritoriu pe care se gaseste azi Irakul, unii crestini – dintre care majoritatea stiau despre Geneza 2:10-14 si despre referinta pe care o gasim acolo la raurile Tigru [1] si Eufrat care ieseau din Eden, si care stiu de asemenea ca exista rauri cu acelas nume care curg prin Irakul de azi – sunt socati.  

Cum stim ca aceste rauri mentionate in Geneza nu sunt cele pe care le gasim in Irak azi? [2]

Daca crestinii ar accepta relatarea istorica despre un potop la scara mondiala (Geneza 6-8), atunci nu pot spune ca Raul Tigru/ Eufrat si Gradina au fost localizate in regiunea mesopotamiana in care se gaseste Irakul din ziua de azi. Potopul global a fost atat de catastrofal incat lumea de dinainte de potop a fost complet distrusa si remodelata, avand loc multe si masive eroziuni si depunerea unor sedimente extrem de groase. Lumea dinainte de potop, deci si Gradina Edenului, au incetat sa existe – au pierit, dupa cum ne confirma si 2 Petru 3:6. Nici raurile nu au avut posibilitatea sa supravietuiasca in urma unui eveniment atat de catastrofal.
Dupa Potop, Geneza 10:10 ne spune ca familia lui Noe si copiii lor s-au mutat din regiunea Muntilor Ararat in campiile Sinear (zona cunoscuta sub numele de Babilon), care are doua rauri, Tigru si Eufrat. Aceste rauri, totusi, nu pot fi aceleasi cu cele din Geneza 2. Aceste noi rauri, atunci si acum, curg pe deasupra imenselor straturi de roca care au fost depozitate in vremea potopului.

Evident, cele doua rauri nou formate au fost numite dupa raurile care curgeau odata in timpurile dinainte de potop. O asemenea modalitate de numire este frecvent intalnita in istorie. Se folosea in special de catre tarile colonizatoare care aduceau nume familiare in noile colonii (de exemplu: colonistii din Britania care au mers in Australia si America au pus pur si simplu nume familiare multor localitati din “lumea noua”). 

Mai mult, o examinare mai amanuntita a capitolul 2 din Geneza ne arata ca topografia din si din jurul Edenului a fost diferita de cea de azi. Patru rauri ieseau odata din Eden; astazi, doar doua rauri mari, Eufratul si Tigrul, strabat Irakul. De asemenea, unul din cele patru rauri, Ghihon, este descris in Geneza 2:13 ca inconjurand “toata tara Cus (Etiopia)”; dar Etiopia contemporana este la peste 1000 mile distanta de Iraq (chiar peste mare: Marea Rosie) 

Contrar credintelor populare, atunci, gradina Edenului nu a fost in Irak. Ea a fost distrusa de potopul global si astfel localizarea sa ingropata sub straturi de sedimente nu va putea fi aflata niciodata [3] De altfel, Gradina Edenului s-ar fi putut gasi la celalalt capat al lumii!

Referinte si note
  1. In Geneza 2, Raul Tigru este numit “Hidechel”.
  2. Chiar si un grup de apologeti relativ bine cunoscuti din partea de est a Statelor Unite (al caror nume nu-l vom dezvalui), care cred intr-o creatie recenta si intr-un potop global, au gresit referitor la acest lucru intr-un email pe care l-au trimis.
  3. Un articol referitor la acest subiect a fost publicat in revista noastra Creation, iunie-august 2003.
Tradus cu acordul autorului. Originalul aici

Un comentariu:

  1. Esta interesanta istoria Bibliei.Dar DUMNEZEU est singurul care are rapuns la intrbarile noastre.

    RăspundețiȘtergere

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator