miercuri, 8 septembrie 2010

„Am Biblia – ce altceva imi mai trebuie?”

La un recent seminar important al creationistilor, o femeie care evident era incantata de ceea ce a auzit, a fost destul de suparata de o conversatie pe care a avut-o cu sotul ei mai devreme in acea zi.
Ea a incercat sa il incurajeze pe sotul ei sa participe la seminarul pe care ea il considera vital. El a refuzat sa mearga spunandu-i: „Am Biblia – ce altceva imi mai trebuie? Nu mai am nevoie de aceste dovezi pentru creatie daca am Biblia. De ce trebuie sa stiu ce e gresit in evolutionism? Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, si asta este tot ce am nevoie.”

Cum sa facem fata acestor obiectii?

 „Am invatat o multime de lucruri azi” a spus aceasta femeie. „Acest seminar m-a ajutat cu adevarat in credinta mea. Va rog sa imi spuneti cum sa raspund acestor obiectii din partea lui Bill, sotul meu?”

Dupa ce m-am gandit un pic am intrebat-o: „Tu si Bill aveti copii?”
 „Sigur ca da, avem trei copii, intre 8 si 13 ani”, a raspuns ea.

I-am spus: Daca sotul tau ar fi in fata mea acum, cred ca i-as spune ceva de genul asta.

Bill, aplaud credinta ta in Cuvantul lui Dumnezeu. Este un lucru foarte laudabil. De fapt, singura cale prin care putem cunoaste adevarul este datorita descoperirii din partea Celui care este adevarul. Pentru a intelege despre ce e vorba in crestinism, ai dreptate, Biblia este tot ceea ce avem nevoie.

Cu toate acestea, dupa cum sti si tu, oamenii vor aduce provocari in calea ta si a copiilor tai cu privire la credinta in Biblie. De fapt, prin mass-media si prin sistemul educational, copiii si adultii sunt bombardati cu idei evolutioniste. Li se spune ca nu exista Dumnezeu si ca intreaga viata poate fi explicata prin sansa proceselor aleatoare.

Daca suntem cinstiti, nu putem sa ne protejam copiii astfel incat ei sa nu auda asemenea atacuri la Biblie. Probabil ca vor auzi de la profesorii lor de la scoala, prieteni din cartier, de la un program de televiziune, din ziarul local, dintr-o revista pe care o cumpara, intr-un muzeu, colegiu sau, mai trist, chiar in unele biserici! Indiferent de cat de mult vei incerca sa iti tii copiii departe de evolutionism, mai devreme sau mai tarziu ei vor auzi aceasta invatatura.
Bill, ce le vei spune copiilor tai (acum cand sunt tineri sau dupa ce vor ajunge adulti), cand vor veni la tine cu intrebari de felul:

„Tata, am auzit ca dinozaurii au trait cu milioane de ani in urma, dar acest lucru este in dezacord cu Biblia, nu-i asa?”

„Tata, majoritatea oamenilor de stiinta spun ca ei pot dovedi ca omul a evoluat din niste creaturi asemanatoare maimutelor, si ca povestea cu Adam si Eva nu este adevarata – ai un raspuns la aceasta problema?”

„Tata, majoritatea oamenilor spun ca nu poti crede Biblia pentru ca este o carte religioasa, iar stiinta adevarata a demonstrat ca Dumnezeu nu a creat lumea in modul in care ni se povesteste in Biblie. De ce sa nu-i cred pe oamenii de stiinta? La urma urmei ei au dus omul pe luna si au inventat lucruri minunate cum sunt computerele?”

„Tata, de unde au aparut fosilele? Se potrivesc cu relatarile din Biblie? Daca Geneza nu este adevarata, de ce sa cred restul Bibliei, mai ales ca Isus Hristos a citat din Geneza? Este adevarat ca nu a existat un potop ca cel despre care se vorbeste in Geneza? In fiecare muzeu pe care l-am vizitat ni s-a spus clar ca toate dovezile stiintifice dovedesc evolutia speciilor, asa ca de ce as accepta credinta ta in Biblie? ”

Bill, problema este ca in timp ce, pe de-o parte, Biblia este tot ce avem nevoie in ceea ce priveste intelgerea mantuirii, Biblia ne mai spune urmatoarele:
„Ci sfintiti in inima voastra pe Isus ca Domn: fiti totdeauna gata sa rapundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi, dar cu blandete si teama.” [1 Petru 3:15]
„Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun” [1 Tesaloniceni 5:21]

Cu alte cuvinte, Bill, crestinismul nu este o credinta oarba ci este o credinta obiectiva – o credinta logica si rationala bazata pe fapte. Crestinismul nu este ca si credinta oarba, subiectiva a evolutionistilor. Desi nu putem dovedi stiintific credinta noastra, pentru ca de fapt nu putem DOVEDI din punct de vedere stiintific nimic ce are legatura cu trecutul, totusi putem sa ne aparam logic credinta noastra.

Atunci cand oamenii ofera invatatura care este contrara cu Scriptura si se straduiesc sa distruga credinta oamenilor in Cuvantul lui Dumnezeu, noi suntem datori sa ne opunem.
„Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime, care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu; şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.” (2 Corinteni 10:5)

De exemplu, Biblia spune ca in zilele unui om pe nume Noe a avut loc un eveniment in urma caruia intreaga lume a fost inundata – in trecut a existat o inundatie cataclismica  la nivel mondial. Daca acest eveniment a avut loc cu adevarat, ne-am astepta ca acest lucru sa lase unele urme pe fata pamantului. Ne-am astepta sa gasim pe toata suprafata pamantului dovezi ale unor straturi de materiale depozitate de apa si probabil milioane de animale si plante ingropate in aceste straturi. Si chiar gasim aceste lucruri.

Bineinteles, Bill, ca evolutionistii sustin ca aceste straturi si lucrurile moarte (fosilele) sunt o dovada de netagaduit a evolutiei. Acesti oameni au scris si au spus multe ca sa ridiculizeze relatarea biblica despre potop. Ei se opun vehement acelor crestini care accepta varianta Cuvantului lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, cercetari stiintifice serioase au aratat ca aceasta dovada nu sprijina procesele evolutive lente care au durat cateva milioane de ani, ci mai degraba procesele catastrofice rapide. Acest lucru (desi nu aduce dovezi in sensul stiintific) vine, bineinteles, in sprijinul a ceea ce spune Biblia cu privire la potopul din zilele lui Noe. Astfel, privind dincolo de Biblie, dar avand la baza Biblia, putem sa aducem dovezi rationale pentru a ne apara credinta si astfel sa sustinem validitatea afirmatiei ca Biblia este adevarata. 
Bill, atunci cand intelegem avertizarea din Proverbe 22:6 conform careia trebuie sa ii invatam pe copiii nostri si ca ei pot usor sa „[pluteasca] incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire” (Efeseni 4:14), cu siguranta trebuie sa ne pregatim cu raspunsuri pentru vremea in care copiii nostri ne vor intreba despre creationism/evolutionism. Cu adevarat, trebuia sa le fi dat deja copiilor nostri aceste raspunsuri stiind ca tocmai aici au loc atacurile celui rau.

Din nefericire, multi copii au intors spatele crestinismului pentru ca parintii lor le-au impus crestinismul intr-un mod legalist, fara sa le dea „socoteala de nadejdea care este in [ei]”. Acesti copii au auzit „dovezile” evolutionistilor care le spun de ce trebuie sa creada in evolutionism si de aceea ei tind sa creada pana la urma ca Biblia nu este adevarata.
Intrebarile de mai sus, puse in mod ipotetic de copiii lui Bill, sunt intrebarile tipice pe care noi, cei din lucrarea care sustine creationismul, le primim tot timpul. Ideea este ca exista raspunsuri usor de inteles care ii ajuta pe crestini „sa raspunda oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi.” 

E nevoie de actiune

Din nou si din nou, Scriptura nu ne invata numai adevarul ci ne porunceste sa si facem ceva cu adevarul pe care-l stim.

In Geneza 1:28 ni se spune: „Dumnezeu i-a binecuvântat, şi Dumnezeu le-a zis: "Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul, şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

Omului i s-a spus sa umple pamantul, sa-l supuna si sa-l stapaneasca. Acest „mandat cultural”, asa cum mai este numit, reprezinta punctul de pornire pentru activitatea umana de studiere a pamantul si pentru folosirea cunostintelor obtinute in beneficiul oamenilor si al animalelor care locuiesc pe el. Aceasta cunostinta a dus la aparitia tehnologiei in domenii cum sunt ingineria, agricultura, medicina, etc.

Istoria este plina de exemple de crestini care au infiintat scoli, spitale si care au dezvoltat de asemenea procese tehnologice. Cuvantul lui Dumnezeu a fost fundamentul gandirii lor, cel care le-a permis sa intreprinda aceste lucruri. Acesti oameni nu au spus doar „Am Biblia, asta e tot ce imi trebuie. Nu mai am nevoie de nimic altceva.” Unde am fi astazi daca toti crestinii ar avea aceasta atitudine?

Iacov 2:20 ne spune: „credinta fara fapte este moarta”. Este una sa accepti Cuvantul lui Dumnezeu prin credinta, dar este cu totul alt lucru sa actionezi pe baza acelei credinte si sa arati celor din jur aspectele ei practice. Din acest lucru face parte si faptul ca trebuie sa ne asiguram ca nu infatisam inaintea copiilor nostri credinta crestina doar ca o credinta oarba. Acesta este unul din motivele principale pentru care atat de multi copii din caminele crestine intorc spatele crestinismului.

Nu exista minciuna mai mare pe care o spune Satan decat aceea ca nu exista Dumnezeu si ca Biblia nu este adevarata. Astazi, acesta este mesajul, deghizat sub aspectele asa-numitei stiinte, cu care lumea este indoctrinata. Trebuie sa avem (si exista) obiectii stiintifice foarte bune la aceste invataturi. Avem la dispozitie multe dovezi pentru a contracara ideile evolutioniste si pentru a sprijini ceea ce spune Biblia cu privire la originea noastra. Nici un crestin nu ar trebui sa-si ingroape capul in nisip atunci cand vine vorba de acest subiect – daca face asta s-ar putea ca rezultatul sa fie acceptarea unei alte credinte de catre copiii nostri, credinta cu adevarat oarba, credinta evolutionista si consecinta ei logica, umanismul („omul stabileste regulile”). 

Lucrarea creationista este o lucrare vitala in lumea din ziua de azi. Seminariile, cartile si inregistrarile video reprezinta o resursa materiala nepretuita care ii ajuta pe toti crestinii sa faca exact ce ne-a poruncit Dumnezeu prin Petru:
„Ci sfintiti in inima voastra pe Isus ca Domn: fiti totdeauna gata sa rapundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi, dar cu blandete si teama.”

Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.

4 comentarii:

  1. cu biblia poti repara o fractura de os?

    dar nuami cu biblia putea ajunge omul pe luna sau in spatiu macar? sau continua evul mediu inca cateva mii de ani, asa cum ii place domnului

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu poti repara o fractura cu Biblia, cum nici cu manualul de chimie nu poti. Iti trebuie manualul de ortopedie.

    Nu confunda mesajul biblic cu interpretarea data de oameni, mai ales oameni care aveau anumite interese. De mult timp religia a fost transformata intr-o afacere, iar daca ne uitam in jurul nostru vedem foarte multi preoti/pastori/cardinali corupti.

    Pe de alta parte, in Biblie se spune ca Pamantul este rotund si totusi oameni au fost arsi pe rug pentru ca au sustinut acest lucru. Oare acei papi au citit vreodata Biblia? Sa nu mai vorbesc de atitudinea lor (de multe ori mai pacatosi ca oricare alt om). Cruciadele au fost expeditii de jaf sub o masca "sfanta". Si lista poate continua.

    Dar asta nu inseamna ca Biblia nu e adevarata, inseamna ca unii oameni se folosesc de ea pentru a isi "justifica" actiunile de 2 lei.

    Biblia chiar incurajeaza sa cercetezi toate lucrurile si nu sa ramai la stadiul de leguma.

    RăspundețiȘtergere
  3. pai, in titlu zice ca nu iti mai trebuie altceva decat biblia...asta inseamna limitare nu cercetare. vad ca esti de acord cu cercetarea, asta e bine

    RăspundețiȘtergere
  4. E un pic ironic titlu. Din pacate sunt si oameni care gandesc asa. E trist. Si daca e sa fim corecti, sunt si oameni care spun acelasi lucru despre stiinta. Am stiinta, ce imi mai trebuie?

    Cred ca suntem datori si e de bun-simt sa nu respingem ceea ce nu cunoastem. Sa nu spunem ca stiinta e o prostie, pentru ca e clar ca nu este. Reciproca fiind valabila si pentru Biblie.

    RăspundețiȘtergere

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator