luni, 24 mai 2010

Stalin: de la baiat de cor la macelar comunist


*Acest articol se bazeaza pe noua biografie a tanarului Iosif Stalin.*

Seminarist, spargator de banci si revolutionar si dictator nemilos Iosif Stalin si-a inceput viata ca Iosif Visarionovici Djugashvilli. S-a nascut in Gori, actuala Georgie, in anul 1878 in Imperiul Rus. Mama sa il alinta cu numele "Soso", diminutivul lui Iosif. El insusi a adoptat multe nume de-a lungul vietii sale secrete, dar in 1913, el a adoptat numele Stalin, care insemna "omul de otel".
Introducerea in violenta

Tatal sau, Vissarion, sau "Beso" era un alcoolic violent care isi batea fiul pentru cea mai mica greseala. Odata, l-a trantit pe Soso atat de tare la podate, inca baiatul a urinat sange mai multe zile. Soso era ingrozit de betivul Beso. Un prieten al sau scria, "bataile nemeritate l-au transformat pe baiat, facandu-l la fel de dur si fara inima ca si tatal sau, si prin tatal sau a invatat sa "urasca oamenii"".

In 1888, la varsa de 10 ani, Soso era unii din cei 150 de baieti inrolati la excelenta scoala bisericeasca din Gori. Mama dorea ca el sa devina episcop, dar scoala accepta numai fii de preoti. Un preot a rezolvat aceasta problema spunand ca tatal lui Soso este diacon. Soso a excelat in cele trei distractii ale orasului: bataile generale, turneele de lupte si luptele intre gasti.

Baiatul de cor care citea Psalmii, Darwin si Marx

Tanarul Soso avea o voce de cantaret minunata, coroborata cu prezenta scenica. El canta in corul bisericii si era deseori angajat sa cante la nunti, ceea ce a si facut de la amvon, purtandu-si anteriul. In anii tineretii era asa de fervent incat nu rata nici o slujba. Un coleg de scoala, A Chelidze rememora: "Nu numai ca oficia ritualurile dar ne si reamintea intotdeauna de semnificatia lor". Era cel mai bun cititor de al Psalmilor din biserica. Scoala bisericeasca i-a facut cadou Cartea Psalmilor lui David, cu inscriptia "Pentru Iosif Stalin.... pentru progrese excelente, comportament si recitarea si cantarea excelenta a Psaltirii."

Un cititor pasionat, Soso a procurat o copie a "Originii Speciilor" de Darwin, in jurul varstei de 13 ani. Intr-o zi, el si cativa prieteni vorbeau despre nedreptatea existentei saraciei si bogatiei. Soso i-a uimit pe toti spunand: "Dumnezeu nu e nedrept, el de fapt nu exista. Am fost inselati. Daca Dumnezeu ar fi existat, el ar fi facut lumea mai dreapta. Va voi imprumuta o carte si veti vedea." El le-a dat o copie a cartii lui Darwin.

La varsta de 15 ani, Soso, un elev stralucitor, a castigat o bursa pentru a deveni seminarist la Seminarul Ortodox Georgian din Tbilisi, considerat cel mai bun locas de invatamant religios din sudul Imperiului Tarist. Totusi, potrivit colegului revolutionar ( mai tarziu dusman ) Trotki, seminariile Imperiului erau "notorii pentru salbaticia obiceiurilor, pedagogia medievala si legea pumnului." Cel din Tbilisi era supranumit "Sacul cu pietre". "Toate viciile condamnate de Sfanta Scriptura infloreau in acest centru al pietatii."

Soso a devenit insetat dupa scrierile revolutionarilor ca Victor Hugo, Emile Zola, Marx si Engels, toti autori ale caror scrieri erau interzise de Seminar. Se pare ca a petrecut foarte mult timp citind carti interzise si fiind pedepsit cu izolare intr-o celula, pentru aceasta. Aceasta se datora, in mare parte, vendettei unui profesor pe care Soso il poreclise "Pata Neagra", care il spiona pe Soso si care ii verifica bunurile cu regularitate. De la Pata Neagra a invatat tanarul Stalin tacticile represive "supravegherea, spionarea, invazia in viata privata, violarea sentimentelor" - in cuvintele lui Stalin, pe care mai tarziu el le va folosi in statul sovietic.

In al cincilea an, Soso nu s-a mai intors la seminar. Jurnalul seminarului nota ca el s-a declarat ateu si in May 1899 inregistreaza "exmatriculat.... pentru nesustinerea examenelor. "


Revolutionar, bolsevic si spargator de banci


Soso devine acum un interlop, conducator de banda si revolutionar de profesie. In 1903 el a intrat in Partidul Bolsevic si a devenit specializat in spargerea bancilor si extorcare pentru finantarea activitatilor bolsevice. In 1907, in piata orasului Tbilisi, el a pus la cale jefuirea trasurii Trezoreriei, care transporta rublele destinate Bancii Imperiale, operatiune care a adus echivalentul a 3,4mil USD pentru bolsevici. Zece bombe au fost folosite. Patruzeci de oameni au fost ucisi. Lenin a spus ca "este exact genul de om de care am nevoie".

In 1913, Soso si-a schimbat numele in Stalin. Desi arestat si intemnitat, el a evadat in numeroase randuri, pana cand a fost exilat in Siberia, unde a stat pana in 1917. Dupa revolutia impotriva Tarului Nicolae al II-lea, din acel an, el a avansat repede in randurile Partidului Comunist. Dupa moartea lui Lenin in 1924, el si-a depasit pas cu pas toti adversarii, devenind Conducator Suprem al Uniunii Sovietice.

Admiratorii il numeau "speranta si viitorul muncitorilor si taranilor lumii". Totusi, confiscarea granelor si alimentelor de catre autoritatile sovietice, la ordinele lui Stalin a dus la marea foamete din 1937 care a rezultat in moartea catorva milioane de tarani rusi.

Criminal in masa

La sfarsitul anilor '30, Stalin si-a consolidat puterea absoluta prin cateva campanii numite Marea Epurare si Marea Teroare, in care si-a eliminat toti oponentii politici si pe toti cei pe care ii suspecta ca i-ar putea ameninta pozitia. Intelesese "beneficiile mortii ca cea mai simpla si eficienta unealta politica".

Cei epurati erau membrii ai Partidului Comunist (atat oponenti cat si fosti camarazi), ai Armatei Rosii, si din orice segment al societatii, inclusiv peste 100.000 de preoti, calugari si maicute ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Montefiore spunea "In perioada 1937-388 in jur de un milion si jumatate de oameni au fost impuscati. Stalin a semnat personal "listele mortii" pentru aproape 39.000 de oameni, multi dintre ei vechi cunostinte."

Dupa moartea lui Stalin, Nichita Hrusciov s-a ridicat la putere in Uniunea Sovietica. In 1956, el a denuntat crimele lui Stalin, intr-un discurs tinut in fata celui de al 20-lea Congres de Partid. El a spus ca epurarile au "rezultat intr-un rau enorm infaptuit tarii" si ca "multe dintre victime erau nevinovate si au fost condamnate pe baza marturiilor extrase in urma torturii.".

In 1991, arhivele sovietice au fost desecretizate. Aceste inregistreaza in jur de 800.000 de prizonieri (politici sau de drept comun) executati sub conducerea lui Stalin, in timp ce aproape 1,7 milioane au murit in Gulaguri ( lagare de munca fortata ) si circa 389.000 au pierit in timpul "epurarilor etnice" ale diverselor natiuni exilate in Asia Centrala si Siberia, inainte, in timpul si dupa Al Doilea Razboi Mondial. Majoritatea istoricilor considera aceste cifre ca fiind subapreciate. Montefiore spune "Probabil ca 20 de milioane de oameni au fost ucisi; 28 de milioane deportai, dintre care 18 milioane folositi ca sclavi in Gulaguri."

De ce?

Cum si de ce s-a transformat baiatul de la cor - seminarist intr-unul din cei mai mari criminali in masa din istorie, un om pentru care a ucide un milion de oameni era la fel da banal ca taierea ierbii?

Fara indoiala ca o mare parte din acest raspuns poate fi dat de citirea cartii lui Darwin la frageda varsta de 13 ani. Aceasta i-a oferit "justificarea" de care mintea sa avea nevoie pentru a respinge conceptul de Dumnezeu si astfel autoritatea Bibliei in viata sa.

Deasemenea a pavat drumul pentru acceptarea revolutinarismului ateu al lui Marx, si pentru a ii inlatura orice retinere in eliminarea oponentilor, de exp eliminarea fara mila a "celor slabi"; poate, in acest proces, aducand la suprafata razbunarea pentru suferintele indurate in copilarie.

Este evident ca seminarul pe care l-a urmat nu avea un raspuns adecvat pentru teoria ateista. Si orice adevar era predat, acesta nu era ajutat de comportarea necrestina a profesorilor. Apoi, dupa ce L-a respins de Dumnezeu si Cuvantul Sau, tanarul Stalin si-a umplut golul spiritual din mintea sa cu credintele si gandurile revolutionarilor. Restul este istorie.

Marx si Darwin

Karl Marx a citit Originea Speciilor imediat dupa publicare, in Anglia anului 1859. Aceasta i-a oferit lui Marx o explicatie pe care el o credea rationala stiintific pentru a nega creatia si, prin extensie, pentru a il nega pe Dumnezeu. El a crezut imediat ca aceasta sprijina viziunea sa asupra lumii, conform careia "lupta pentru existenta" dintre oameni are loc intre clasele sociale (clasele fiind asociate speciilor din regnul animal). In 1861, el i-a scris prietenului sau Ferdinand Lassalle "Opera lui Darwin este foarte importanta si imi sustine ideea in aceea ca ofera o baza in stiinta naturii pentru lupta istorica intre clasele sociale".

In 1873, Karl Marx i-a trimis lui Darwin o copie a cartii sale Das Kapital cu o dedicatie scrisa personala. Evolutionist de la Harvard si marxist, defunctul Stephen Jay Gould, confirma aceasta spunand ca a vazut personal volumul (in biblioteca lui Darwin din Down House), in care Marx se autocaracterizeaza ca un "admirator sincer" al lui Darwin. Darwin a raspuns cu o politicoasa scrisoare de multumire, dar aparent nu a citit niciodata cartea, fapt intarit de faptul ca majoritatea paginilor sunt netaiate.

Totusi, un mit urban spune ca Marx a dorit sa dedice aceasta carte lui Darwin. Mai degraba, cererea pentru aceasta a venit de la iubitul fiicei lui Marx, Edward Aveling.

Epilog

Ei bine, nu chiar totul este istorie. Mai este un capitol. Biblia spune: "Şi, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata, " Evrei 9:27; "Nu vă miraţi de lucrul acesta; pentru că vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui, şi vor ieşi afară din ele. Cei ce au făcut binele, vor învia pentru viaţă; iar cei ce au făcut răul, vor învia pentru judecată. " Ioan 5:28-29.


Tradus cu acordul autorului.
Originalul il gasiti aici.

Un comentariu:

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator