vineri, 3 aprilie 2009

Cum poate sa existe Dumnezeu daca exista atata suferinta in lume?

Foarte des, ateii afirma ca prezenta raului in lume este un argument impotriva existentei lui Dumnezeu. Dumnezeul crestin este considerat a fi iubitor si atotputernic. In ciuda acestor caracteristici, Dumnezeu pare a fi incapabil ( sau cel putin indiferent) sa previna tot raul si toata suferinta din aceasta lume. Ateii trag astfel concluzia ca Dumnezeu nu ne iubeste sau nu este atotputernic, sau ca pur si simplu El nu exista, pentru ca daca ar exista, El ar putea elimina suferinta. Argumentele ateilor contin unele presupuneri care, asa cum voi arata, nu se aplica Dumnezeului biblic si creatiei Sale. Chiar si presupunerea ca raul si suferinta nu servesc nici unui scop, trebuie pusa la indoiala, in lumina afirmatiilor biblice. Acest articol se va referi strict la principiul ca raul moral trebuie sa existe. Intr-un articol viitor vom examina si motivele pentru care el trebuie sa existe.

Argumentul logic al ateilor

Am descoperit ca ateilor le place sa spuna ca argumentele lor impotriva lui Dumnezeu, Il exclud in mod clar pe Dumnezeul biblic, ca pe un Dumnezeu care ar putea exista. Totusi, in realitate, ateii aduc argumente foarte putin specifice impotriva unui Dumnezeu, ale carui caracteristici nu se potrivesc cu cele descrise in Biblie. Daca ateii nu accepta afirmatiile biblice, nu pot spune ca Dumnezeul biblic nu exista, in mod logic, si apoi sa ignore ceea ce Biblia are de spus despre trasaturile lui Dumnezeu. Daca ateii sustin ca Dumnezeul biblic este logic imposibil, nu pot veni in sprijinul afirmatiilor cu argumente din Biblie, pe care totusi le accepta, pentru a isi argumenta punctul de vedere. Argumentele ateilor ar fi urmatoarele:

1. Dumnezeu este atotputernic, iubitor si perfect
2. Un Dumnezeu perfect si iubitor ar crea un univers care ar fi perfect, fara rau si suferinta
3. Universul nu este perfect, contine rau si suferinta

In concluzie: Dumnezeu nu exista.

Raspunsul Bibliei

Biblia afirma ca Dumnezeu este atotputernic. In Vechiul Testament, unul dintre titlurile atribuite lui Dumnezeu este "El Shaddai", care in traducere ar insemna "Dumnezeul Cel Atotputernic"(Geneza 17.1). Biblia mai spune ca Dumnezeu este iubitor, este dragoste ( Ioan 3:16, 1 Ioan 4:16 ). Biblia ne spune si ca Dumnezeu este perfect, desavarsit ( Deut 32.4 ). Putem trage astfel concluzia, ca primul argument al ateilor sta in picioare si Il descrie in mod corect pe Dumnezeul biblic.

Urmatoarea afirmatie, arata spre faptul ca un Dumnezeu perfect si iubitor ar trebui sa creeze un univers perfect. Aceasta este presupunerea care este falsa si care duce la invalidarea argumentelor. Nicaieri in Biblie nu ni se spune ca Dumnezeu a creat universul pentru a fi perfect. Dumnezeu insusi l-a numit "bun" (Geneza 1.10), "foarte bun" (Geneza 1.31), dar niciodata "perfect". De fapt, chiar Dumnezeu a spus ca o parte din creatia originala nu era "buna" (Geneza 2:18). Biblia ne spune ca prezent univers nu este perfect, ci a fost proiectat pentru a fi temporar, urmand a fi inlocuit de un univers perfect, care va fi vesnic. Stiinta ne confirma ca universul actual este temporar ( vezi subsol 1)

De ce doua creatii in loc de una singura?

De ce ar crea Dumnezeu un univers imperfect si temporar, doar pentru a il inlocui mai tarziu? De ce nu a creat un univers perfect de prima data? Este o intrebare foarte buna, dar arata o lipsa de intelegere a motivelor biblice care au stat la baza creatiei. Motivul creatiei il putem gasi in primele capitole ale Bibliei. Dumnezeu a creat oamenii pentru a avea o relatie personala cu ei, pe care a avut-o cu Adam si Eva, inainte ca ei sa pacatuiasca (Geneza 2). Isus ne-a spus ca prima si cea mai importanta porunca este de a-L iubi pe Dumnezeu (Matei 22:37). O relatie personala, caracterizata de posibilitatea de a iubi, este posibila doar daca fiintele create beneficiaza de liberul arbitru. Daca Dumnezeu ar fi creat un univers fara posibilitatea de a pacatui, fiintele create nu ar fi avut posibilitatea alegerii si ar fi fost, in esenta, niste computere pre-programate. Asemenea fiinte ar fi incapabil de dragoste, deoarece dragostea implica alegerea si implicit posibilitatea de a alege sa nu iubesti. De exemplu, putem programa un computer sa afiseze la pornire mesajul "Te iubesc". Inseamna asta ca acel computer ne iubeste? Bineinteles ca nu! Dumnezeu ne putea programa si pe noi si putea elimina posibilitatea de a Il respinge. Totusi, aceste fiinte programate ar putea iubi tot atat de mult ca si computerul - nu este o relatie satisfacatoare. Astfel, Dumnezeu a creat acest univers cu scopul de a permite fiintelor create liberul arbitru si posibilitatea de a avea partasie cu El ( sau posibilitatea de a Il respinge).

Ce doreste Dumnezeu?

Scopul lui Dumnezeu merge mai departe de doar a crea niste fiinte care isi exprime iubirea intr-un univers temporar. Isus a explicat scopul final al lui Dumnezeu pilda banchetului:

"
Luca 14:16 Şi Isus i-a răspuns: "Un om a dat o cină mare, şi a poftit pe mulţi.
Luca 14:17 La ceasul cinei, a trimis pe robul său să spună celor poftiţi: ,Veniţi, căci iată că toate sunt gata.'
Luca 14:18 Dar toţi, parcă fuseseră vorbiţi, au început să se dezvinovăţească. Cel dintâi i-a zis: ,Am cumpărat un ogor, şi trebuie să mă duc să-l văd; rogu-te să mă ierţi.'
Luca 14:19 Un altul a zis: ,Am cumpărat cinci perechi de boi şi mă duc să-i încerc: iartă-mă, te rog.'
Luca 14:20 Un altul a zis: ,Tocmai acum m-am însurat, şi de aceea nu pot veni.'
Luca 14:21 Când s-a întors robul, a spus stăpânului său aceste lucruri. Atunci stăpânul casei s-a mâniat, şi a zis robului său: ,Du-te degrabă în pieţele şi uliţele cetăţii, şi adu aici pe cei săraci, ciungi, orbi şi şchiopi.'
Luca 14:22 La urmă, robul a zis: ,Stăpâne, s-a făcut cum ai poruncit, şi tot mai este loc.'
Luca 14:23 Şi stăpânul a zis robului: ,Ieşi la drumuri şi la garduri, şi pe cei ce-i vei găsi, sileşte-i să intre, ca să mi se umple casa."

Aceasta pilda ne arata ca Dumnezeu isi doreste nu numai o relatie cu oamenii in univers, ci o relatie cu miliarde de oameni, in universul Sau perfect ( Apocalipsa 7.9). Daca Dumnezeu urmareste un astfel de scop, atunci trebuie sa existe un mijloc prin care oamenii sa aleaga intre a avea partasie si a nu avea partasie cu Dumnezeu. Mesajul biblic este instrumentul care ne ajuta in a face aceasta alegere.

Astfel, Biblia ne spune ca Dumnezeu ingaduie, temporar si in mod controlat, prezenta raului pentru a da oamenilor posibilitatea de a iubi si de a alege. Sunt de acord ca exista foarte mult rau in lume. De fapt, exista mult mai mult rau decat poate fi explicat de teoria haosului si legile fizicii. Evolutia nu explica raul facut de omenire. Nici o alta creatura de pe planeta noastra nu are capacitatea de a face rau, pe cat are omul. Nici un alt mamifer nu ucide in mod arbitrar. Animalele ucid doar pentru a manca sau a isi asigura supravietuirea. E suficient sa te uiti la stiri sau sa citesti ziarul. Uita-te numai la raul care a fost facut in ultimul secol - 6 milioane de evrei ucisi de Hitler, 40 de milioane de rusi ucisi de Stalin, 2 milioane de cambodgieni ucisi de propriul guvern in anii '70. Regimul cambodgian al lui Pol Pot urmarea eradicarea totala a religiei din Cambodgia si propovaduia ateismul. In afara acestor atrocitati, au fost sute de masacre comise in aproapte toate tarile de pe acest pamant. Biblia ne spune ca raul vine din partea spirituala a fiintei noastre - componenta care lipseste animalelor. Dumnezeu a inzestrat fiintele spirituale (ingerii si oamenii) cu liber arbitru pentru a Il iubi pe Dumnezeu sau I se opune. Cea mai puternica fiinta creata (ingerul cazut Satan) s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu si a tras dupa el, o treime din ingeri in lupta impotriva lui Dumnezeu. Acei oameni care se opun, sau Il ignora pe Dumnezeu il urmaresc pe Satan in razvratire - fie ca o fac in mod constient, fie inconstient. Unii oameni arunca vina pe "societate" pentru raul prezent intre noi. Totusi, societatea este compusa din indivizi care aleg in mod individual. O mare parte din rau este facut de oameni care se opun societatii. In contrast, sunt multe exemple de societati din lumea animala, in mod special in regnul primatelor. Nici una din aceste societati nu are capacitate de a provoca atat rau cat putem cauza noi. Suntem diferite de toate animalele de pe aceasta planeta, un fapt care nu are o explicatie stiintifica.

De ce durerea este necesara

Ateul presupune ca durerea, suferinta si moartea reprezinta un rau sau sunt rele. De fapt, durerea fizica este absolut necesara pentru supravietuirea noastra. Daca nu am simti nici un fel de durere, ne-am putea face lucruri care sunt distructive (leprosii pierd orice simt al durerii, fapt care duce la provocarea unor rani foarte grave). De exemplu, daca nu am simti durerea cand am atinge un obiect fierbinte, nu am reactiona pana nu am vedea carnea arsa. Evident acest lucru nu ar fi pozitiv. Durerea ne atrage atentia asupra unei situatii in care trebuie sa reactionam imediat.

Raul ca un mijloc de crestere spirituala

Multe din lucrurile pe care oamenii le considera rele, sunt de fapt folositoare in cresterea noastra spirituala. Biblia ne spune ca incercarile din viata noastra au ca efect dezvoltarea rabdarii si perseverentei, ceea ce ne ajuta sa ne maturizam spiritual (Iacov 1.2-4).

Aceste incercari produc si o crestere a credintei, " o lamurire in foc" ( 1 Petru 1.6-7).

Biblia ne mai spune ca:

Romani 8:28 "De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. "

Toate incercarile pe care oamenii le experimenteaza ii fac sa fie mai sensibili la nevoile celor din jur, aflati in situatii asemanatoare, intr-un mod pe care numai ei il pot intelege. Crestinii stiu ca numai prin incercari Dumnezeu ii va face ambasadori mai buni ai lui Isus Hristos. Daca stai de vorba cu un crestin despre suferinta, vei descoperi ca prin incercari a crescut in credinta si caracter. In timpul vremurilor "usoare" ne complacem in starea noastra. Pentru un ateu, toate aceste incercari nu au nici un sens, reprezentand doar un necaz si o suferinta fara rost, lucru care ii va conduce la depresie si amaraciune.

Putem spune ca "raul" este necesar, pentru ca Dumnezeu sa scoata oameni de caracter, cat mai asemanatori Fiului Sau, din noi. Daca Isus a suferit atat la Golgota, cine suntem noi sa beneficiem numai de fericire si implinire pe acest pamant?



Note subsol

1. A doua lege a termodinamicii ne arata foarte clar ca universul a fost gandit pentru a fi temporar. Conform ultimelor descoperiri, nu exista suficienta materie in univers pentru contractare. Prin urmare, universul va continua sa se extinda pana cand toate stelele se vor fi stins si viata nu va mai fi posibila. Chiar daca ar fi existat suficienta materie, si aceasta contractare ar fi fost posibila, ar rezulta o stare in care toata materia ar fi concentrata intr-o masa amorfa, care ar face viata imposibila.

Tradus de Crestinul, cu acordul autorului.
Originalul: http://www.godandscience.org/apologetics/evilandsuffering.html

2 comentarii:

  1. văd că te ții de blogging serios! te încurajez să continui :)

    un alt site de resurse de apologetică este http://answersingenesis.org... este excelent și cred eu, cel mai bun în domeniu!

    Spor!

    AJ

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma tin de treaba asa cum te tii si tu, doar pentru Domnul lucram, nu? Iti multumesc pentru incurajari si pentru site-ul de resurse!!

    Domnul sa te binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator