de Ellen Barrington
Crezi in Richard Dawkins? Daca raspunsul este da, de ce? Majoritatea dintre noi au presupus existenta lui Dawkins, bazandu-ne pe foarte putine dovezi. Eu nu l-am intalnit niciodata. Si desi am vazut cateva filme, cateva poze si numele sau ca autor al catorva carti, daca ne gandim un pic, nu este deloc substantial. Am vazut videoclipuri si poze si cu Mos Craciun. Autorii folosesc foarte des pseudonime, asa ca nu putem sa stim cu siguranta cine a scris cu adevarat "The God Delusion" si "The Greatest Show on Earth". Probabil ca ati citit pana aici si va ganditi "bineinteles ca exista; nu am vazut niciodata dovezi directe dar am motive serioase sa cred ca exista". Si desi convingerea dumneavoastra este bazata pe credinta, este una rezonabila. In esenta, nimic in aceasta lume nu poate fi dovedit stiintific 100%. Ca oameni ce poseda resurse limitate si o ratiune failibila, de multe ori ajungem la concluzii bazate pe credinta, date de greutatea dovezilor.
Folosim o astfel de ratiune, ce implica deductii logice si inferente, frecvent in viata de zi cu zi. De asta cred ca sunt inconjurat de aer, desi nu il vad. Si de asta cred ca exista o tara numita Uzbekistan, la mii de kilometri departare, desi nu am fost niciodata acolo.
In acelasi fel, sunt convis ca Dumnezeu a creat lumea si tot ce este in ea, mai exact Dumnezeul biblic. De fapt, as putea afirma ca am vazut mai multe dovezi ale existentei lui Dumnezeu, decat ale existentei lui Dawkins. Sceptic? Sa ne uitam la cateva dovezi in favoarea unui Dumnezeu creator.
Dumnezeu nu poate fi masurat sau detectat prin mijloace stiintifice, si o mare parte a comunitatii stiintifice sustine ca acesta este un motiv bun pentru a nega existenta Sa. Dr. Scott Todd, un imunolog de la Universitatea de Stat din Kansas, a afirmat odata "chiar daca toate datele ar indica spre un creator inteligent, o astfel de ipoteza este exclusa de stiinta deoarece nu este naturalista" (1). Cu alte cuvinte, creatia supranaturala si miracolele sunt excluse filozofic, chiar daca sunt adevarate sau nu.
Existenta tuturor lucrurilor din jurul nostru
Majoritatea evolutionistilor cred ca materia si energia din intregul univers, chiar si insasi legile fizicii, au aparut din nimic, din neant, fara motiv. Apoi tot universul astronomic - ordinea clara a stelelor, galaxiilor si planetelor - a aparut in existenta prin procese naturale, de la sine. Daca ar fi sa presupunem adevarata aceasta afirmatie, urmatoarea intrebare ar fi cum a aparut viata pe pamant. Evolutionistii pretind ca a aparut prin abiogeneza, viata a aparut din materie moarta, de una singura. Si totusi, dovezile stiintifice moderne sustin numai biogeneza, viata aparuta din materie vie. Biogeneza este una din legile de baza ale biologiei.. Oamenii de stiinta de astazi rad de ideea "generarii spontane" - o teorie populara in anii 1800 care afirma ca viata ar putea sa apara spontan din materie moarta (ca exemplu, viermii aparand spontan pe carne aflata in descompunere) - si totusi ideea abiogenezei este exact aceasta, aparitia spontana a vietii din materie moarta! Este mult mai logic sa atribui existenta materiei, vietii si universului unui Creator inteligent.
Complexitatea ireductibila si imposibilitatea evolutiei
Michael Behe, profesor asociat de biochimie la Universitatea Leigh, a studiat celula si multe sisteme biochimie in detaliu. El a concluzionat ca multe dintre aceste sisteme remarcabile afisau o complexitate ireductibila, nu puteau aparea prin mijloace naturale din cauza ca fiecare parte a unui sistem (exp. chimia vederii) este vitala pentru functionarea celorlalte parti ale celulei si astfel tot sistemul trebuie sa fi venit in existenta in acelasi timp, asa cum exista astazi. Nu pas cu pas, cu fiecare pas evoluand, asa cum cere teoria evolutiei.
In cartea sa, "Darwin's Black Book: The Biochemical Challenge to Evolution", Behe concluzioneaza ca "pentru o persoana care nu restrictioneaza cautarea la cauze neinteligente, concluzia evidenta este ca majoritatea sistemelor biochimice au fost proiectate" (2). Acelasi lucru este valabil nu numai pentru celule, dar si pentru organisme complexe si ecosisteme. Chiar si Darwin a realizat ce pagube ar aduce teoriei sale complexitatea ireductibila, afirmand ca "daca s-ar putea dovedi ca un organ comple a exista, neputand fi format de numeroase si succesive modificari minore, teoria mea s-ar dezintegra." (3)
Lasand la o parte complexitatea ireductibila, evolutia este o imposibilitate fizica. Desi exista variatia naturala a fondului genetic animal, raspunzatoare de multitudinea de specii pe care le vedem astazi, ideea ca ceea ce a pornit intr-o zeama primordiala a devenit om nu este asa usor de explicat. Evolutionistii pretind ca evolutia "gelatina - om" este posibila prin mutatii si selectie naturala, totusi, mutatiile sunt de cele mai multe ori daunatoare si chiar si cele care pot fi benefice implica aproape intotdeauna degenerarea - pierderea de informatie. (4) Selectia naturala este un proces care apare in natura, favorizand speciile care sunt mai bine adaptate la mediu, cu toate acestea, selectia naturala nu inseamna evolutie. Este un proces de selectie care mai degraba scade variatia genetica. (5). Fara teoria evolutiei care ar explica existenta organismelor complexe din zilele noastre, un Dumnezeu Creator este singura concluzie logica.
Fosilele tranzitionale (verigile lipsa ale evolutiei) sunt si ele relevante prin absenta lor. In Originea Speciilor, Darwin a afirmat ca masa de fosile ar trebui sa contina "nenumarate forme tranzitionale", si a pus lipsa acestora pe seama faptului ca in perioada sa nu existau foarte multe fosile descoperite. Astazi, cu milioane de tone de fosile, in cel mai bun caz evolutionistii pot indica spre un mic numar de candidati, si aceia discutabili, fiind frecvent infirmati pe masura ce cercetarile avanseaza. (6)
Inferenta Design-ului
Care ar fi reactia dumneavoastra daca v-as spune ca, computerul pe care il folositi acum, a aparut prin procese naturale si nu prin proiectarea inteligenta de catre un producator? Sau daca v-as spune ca va aflati acum intr-o cladire care a aparut prin mijloace naturale, ca urmare a eroziunii cauzate de vant si ploaie? Cu totii avem abilitatea de a recunoaste un lucru creat. William Dembski, matematician si filozof, a identificat factorii care ne permit sa recunoastem un lucru proiectat - probalitate redusa si specificitate. (7) Acolo unde vedem ceva care contine informatie specifica sau chiar un sablon si exista o probabilitate redusa ca aceasta ar fi aparut prin intamplare, putem recunoaste un proiect. Acesti factori au condus multe persoane la concluzia ca ordinea universului si viata insasi pot fi atribuite unui Creator divin.
Informatia pe care o gasim in organismele vii, ADN-ul, este extrem de specifica si putin probabila. ADN-ul este cel mai bun mecanism de stocare al informatiei cunoscut de om. Un varf de ac de ADN contine la fel de multa informatie cat ar putea stoca 2 milioane de hard disk-uri de 2 terabytes.(8) Chiar si Dakwins admite ca "biologia este studiul lucrurilor complicate, care au aparenta de a fi fost proiectate pentru un scop". (9) Dumnezeu ne-a oferit destule dovezi in lumea inconjuratoare, pentru a ne convinge de existenta unui Creator (Romani 1:20). Asa ca avem foarte multe dovezi in jurul nostru, insa cine ne-a creat? Dovezile stiintifice, geologice, arheologice si istorice indica spre Dumnezeul Bibliei ca fiind Dumnezeu creator.
Concluzie
Dovezile care sustin existenta lui Dumnezeu, sunt mult mai concludente decate cele pe care le-am vazut personal in favoarea existentei lui Richard Dawkins. Sincer, cred ca si Richard Dawkins exista. Dar sunt si mai sigur de existenta lui Dumnezeu.
Referinte si note:
1. Todd, S.C., correspondence to Nature 401(6752):423, 30 Sept. 1999 on creation.com/todd.
2. Behe, M., Darwin’s Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution, The Free Press, 1996, p. 193.
3.Darwin, C., On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life, Sterling Publishing and Capricorn Link, 1859, p.158
4. Sarfati, J., Refuting Evolution, Creation Book Publishers, Powder Springs, GA, 2010
5. Ibid.
6. Referinte articolul Russell Griggsin in Creation 33(3).
7. Dembski, W., The Design Inference: Eliminating Chance through Small Probabilities, Cambridge University Press, 1998
8. Sarfati, J., DNA: marvellous messages or mostly mess? Creation 25(2):26–31, 2003, creation.com/message.
9. Dawkins, R., The Blind Watchmaker: Why the Evidence of Evolution Reveals a Universe Without Design, Norton & Company, 1996, p. 1.
Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.
Versetul zilei
Acum 2 ani
Ce articol slab. Dupa ce pe tot parcursul sau se folosesc expresii de genul "putin probabil", "aproape", "de cele mai multe ori" etc si citate total neintelese din Darwin, concluzia e ca aerul nu-l vad dar stiu ca exista. Clasic si devine comic in acelasi timp. Incepe sa devina dificil sa iei in serios oamenii care iau in serios viata
RăspundețiȘtergereEsti patetic.
RăspundețiȘtergereIti multumesc, desi daca ai citi cu atentie ai vedea ca nu sunt autorul articolului.
RăspundețiȘtergere