marți, 10 august 2010

Iesirea din Egipt: au putut atat de multi israeliti sa treaca Marea Rosie?



Domnul i-a spus lui Moise: “Ce rost au strigătele acestea? Spune copiilor lui Israel să pornească înainte. Tu, ridică-ţi toiagul, întinde ţi mâna spre mare, şi despică-o; şi copiii lui Israel vor trece prin mijlocul mării ca pe uscat. ” (Exod 14:15,16) Pictura de Siegfried Detler Bendixen, din Biblia pictata de Edward Gover, 1870.


David E., un corespondent din Queensland, Australia, ne-a intrebat daca putem justifica cum a trecut un numar asa de mare de israeliti Marea Rosie in timpul exodului(iesirii) din Egipt: 

"In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru apararea caracterului istoric si demn de incredere al Bibliei – mi-ati fost de foarte mare ajutor! Intrebarea mea se refera la Exod, mai specific la numarul de evrei care au iesit din Egipt. Am fost la o conferinta la care profesorul [1]_________ a vorbit impotriva relatarii biblice si a pretins ca cei “aproape şase sute de mii de oameni care mergeau pe jos, afară de copii.” (Exod 12:37) erau echivalentul a 2 milioane de oameni, un sir care, cu cate 10 persoane mergand alaturi, s-ar fi intins pe o distanta de 250 de mile (402 km) iar Moise ar fi trebuit sa tina in frau Marea Rosie timp de 9 zile pana sa treaca intregul sir de oameni. Nu am putut gasi nimci pe site-ul dumneavoastra despre acest subiect si ma intrebam daca ati putea face lumina asupra preciziei acestor estimari? Multumesc inca o data pentru ceea ce faceti! "

Lita Cosner de la CMI a raspuns:
Numerele profesorului pareau ciudate asa ca am facut eu insami niste calcule si a iesit din calculele profesorului ca latimea randului era de 6,6 picioare (aproximativ 2 m), cu 10 oameni mergand alaturi. Daca tinem seama de dragul argumentului ca erau asezati cate 10 unul langa altul, fiecare rand avand o latime de 1 metru, atunci sirul s-ar fi intins pe o distanta de 200 km, nu asa de lunga ca si distanta de care vorbea profesorul, dar probabil mai lunga decat era in realitate.
Dar, de ce sa presupunem ca erau aranjati in formatie militara? Despre o organizare de felul acesta ni se spune doar in Numeri, cu mult dupa aceasta intamplare. Daca presupunem ca ei mergeau, sa zicem, 50 alaturi, fiecare rand avand 1 metru, sirul s-ar fi intins pe o distanta de 40 de km. Daca ei mergeau 100 alaturi, sirul s-ar fi intins doar pe o distanta de 20 de km, si ar fi putut trece cu usurinta Marea Rosie in cursul unei zile, mai ales daca erau zoriti de faptul ca armata egipteana era in coasta lor! Mai jos am pus calculele mele ca sa poti vedea cum am ajuns la aceste cifre.

250 mile= ~402 kilometri
2 millioane oameni/ 10 alaturi= 200.000 randuri
402.000 metri/ 200.000 randuri= 2.1 metri (~6 picioare) per rand
Daca lasam doar 1 metru pentru fiecare rand: 200 km (113 mile) daca mergeau 10 alaturi
50 alaturi= 40 km (22.7 mile)
100 alaturi= 20 km (11.3 mile)
Nu stim cu siguranta in ce formatie era poporul evreu la acel moment, deci tot ce putem face este sa speculam. Dar ceea ce stim este ca Biblia ne spune ca israelitii au trecut Marea Rosie pe pamant uscat, ceea ce e plauzibil sa se fi intamplat daca mergeau, probabil, in randuri mai late sau mai compacte.

Lita Cosner

Top of Form
Bottom of Form

Referinte
Corespondentul David E. a dat numele vorbitorului la conferinta dar este ascuns aici ca sa respectam dreptul la confidentialitate al profesorului.

Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator