vineri, 11 iunie 2010

Unde au disparut toti oamenii?


Conform viziunii care  este raspandita in zilele noastre, primul Homo Sapiens a trait cu peste un million de ani in urma. Daca este asa intr-adevar, unde sunt toate trilioanele de oameni care ar fi trebuit sa fie ori vii, ori ale caror ramasite ingropate, si posibil fosilizate, ar trebui sa fie gasite in imensele cimitire  imprastiate in intreaga lume?
Copil fiind am fost invatat sa cred ca Adam si Eva au fost primii doi oameni creati si nu am avut nici o problema sa cred asta. Dar mai tarziu oamenii au spus ca ne tragem din maimute si am inceput sa am probleme.
            O intrebare serioasa mi-a rasarit in minte “Cu cate milioane de ani in urma ar fi putut sa inceapa presupusa aparitie a oamenilor din maimute?”
            Am calculat de cate ori s-a dublat populatia lumii de la primul barbat si prima femeie. Luand in considerare bolile din trecut, foametea, epidemiile, razboaiele si mortalitatea infantile populatia s-ar fi dublat probabil cam o data la doua sute de ani, rata care ar fi mai mica comparativ cu 60- 70 de ani cat i-a luat sa se dubleze ultima oara. Inmultind numarul care ne spune de cate ori populatia s-a dublat  cu cateva sute de ani ar trebui sa ne dea o idee estimativa, plus sau minus cateva mii de ani, despre cand au fost creati sau si-au inceput evolutia primii oameni.
            Crezi sau nu populatia lumii s-a dublat doar de 31,5 de ori de la aparitia primului cuplu pe pamant. Asta inseamna 6.500 de ani. Poti calcula singur cu propriul calculator.
Un profesor evolutionist mi-a spus o data ca nu au existat nicicand doar doi oameni pentru ca o intreaga populatie ar fi evoluat. Daca asa a fost, atunci asta inseamna ca populatia umana s-a dublat de mult mai putin de 31 de ori si jumatate. Dar pentru a maximiza credibilitatea scenariului evolutionist, haideti sa spunem ca populatia a inceput cu numai  patru oameni cu un milion de ani in urma. Asta ar insemna ca timpul mediu  de care  a avut nevoie  populatia globului ca sa se dubleze a fost aproximativ 33.000 de ani (30,5 dublari). Astfel ar fi trebuit atat de multi ani ca sa se ajunga la opt oameni si alti 33.000 de ani inainte ca populatia lumii sa ajunga la 16. Asta este o crestere cam inceata – prin comparati, o doamna Maori a murit in Noua Zeelanda, in decembrie 1984 la varsta de 112 ani, lasind 450 de descendenti.
Cresterea populatiei este in prezent la o rata de aproximativ 1,8% pe an ( World Book Encyclopaedia) sau se dubleaza  la fiecare 39 de ani.
Chiar daca in trecut populatia s-a dublat in medie atat de rar, o data la o mie de ani (aceasta reprezentand 1/25 din rata prezenta de crestere) aceasta ar plasa primul cuplu pe Pamant cu doar 31.500 de ani in urma.

Unii oameni, nedorind sa creada ca omenirea a fost creata acum doar cateva mii de ani, pretind ca populatia lumii a fost aproape exterminata de multe ori. Evident niciodata nu a fost exterminata complet. In timp ce unii oameni sustin ca populatia lumii a fost aproape stearsa de pe fata pamantului de cateva ori, fara a oferi vreo dovada care sa sustina acest lucru, aceiasi oameni devin foarte agitati daca sugeram ca populatia a fost aproape complet stearsa de pe fata Pamantului de un mare Potop in vremea lui Noe.
            Populatia lumii a fost de aproximativ 600 de milioane in 1650 si a crescut la aproximativ 2.400 pana in 1950.Asta inseamna ca s-ar fi dublat de doua ori in 300 de ani, la o rata medie de o data la 150 de ani.
            Multumita Bibliei putem trasa descendentii evreilor si arabilor catre acelasi patriarh, Avram, care s-a nascut aproximativ in anul 2167 iCr. si a avut 6 fii. Primul lui fiu, Ismael, a fost tatal arabilor, si al doilea fiu al lui, Isaac, a fost tatal lui Iacob, mai tarziu numit Israel, din ai carui fii au iesit cele 12 triburi ale lui Israel, foarte bine cunoscuti ca evrei.
The World Book of Knowledge(Cartea Mondiala a Intelepciunii) spune ca sunt aproximativ 200 de milioane de arabi in lume si aproximativ 18 milioane de evrei.
Asta inseamna ca din vremea lui Avram, descendentii lui, doar prin doi fii s-au dublat  aproximativ de 28 de ori la o rata medie  de aproximativ o data la fiecare 150 de ani.
Pana acum poporul evreu a trecut printr-o serie serioasa de persecutii si masacre de-a lugul secolelor. Hitler a ucis peste sase milioane in lagarele de concentrare doar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Ei trebuie sa fi pierdut multi membri din cauza bolilor, mortalitatii infantile si foametei de-a lungul secolelor la fel ca si celelalte grupuri de oameni. Istoria lor este incarcata de povesti de lupta si pierderi de vieti din cauza razboaielor. Totusi descoperim ca numarul lor s-a dublat de minimum 23 de ori, la o rata medie de o data la 182 de ani.
Noi putem calcula rata de crestere a populatiei incepand de acum aproximativ 4.500 de ani, cand din  detaliile istorice gasite in Biblie, Noe si familia lui – 8 in total- au supravietuit potopului. Populatia aceea trebuie sa se fi dublat de 29 de ori si jumatate pentru a ajunge la populatia actuala de sase miliarde si jumatate, la o rata medie de dublare de o data la fiecare 152 de ani. Interesant, nu-i asa?  Ragazul de timp al istoriei din Biblie se potriveste cu datele.

Tradus cu acordul autorului.
Originalul il puteti citi aici.

joi, 10 iunie 2010

Dumnezeul "necunoscut" al Chinei

Un manuscris antic ne indruma catre Biblie.

Misterul   infasoara templul vechi de 450 de ani din cadrul complexului Heaven (Cerului)  din Beijing, China. De ce sacrificau imparatii un taur pe “ Marele Altar al Cerului/” in cadrul unei ceremonii  anuale, reprezentand cel mai important si colorat eveniment al anului , asa numitul “Sacrificiul de trecere?”  Acest ritual s-a incheiat in 1911, cand ultimul imparat a fost detronat.
Cu toate acestea, ceremonia de sacrificare,nu a inceput cu numai 450 de ani in urma. Ritualul isi are originea cu 4000 de ani in urma.Una dintre cele mai vechi marturii  ale acestui ceremonial “Sacrificiul de trecere”este gasit in Shu Jing (Cartea de istorie), intocmita de catre Confucius, unde se gasesc informatii despre imparatul Shun (care a domnit aproximativ intre 2256 iHr – 2205 iHr, cand a inceput domnia primei dinastii inregistrate), imparat care aducea jertfe lui “ShangDi”. 1

Cine este ShangDi?  Literal, acest nume inseamna “ Conducatorul Ceresc”. Cercetand cuvintele folosite in cadrul ritualului “Sacrificiul de trecere”, inregistrate in statuile  dinastiei Ming (DH 1368), putem  incepe sa intelegem reverenta pe care o aveau vechii chinezi pentru ShangDi.

Parte din acest ritual facea ca imparatul mai intai sa se  inchine la Templul Cerului (Bolta Imperiala), in timp ce cantareti costumati, acompaniati de muzica, intonau:
‘ O Tie, Facatorule – misterios lucrator, ma gandesc la Tine. … Cu ceremonii marete am onoarea de a Te venera.  Eu robul Tau, sunt doar o trestie sau o salcie; inima mea este asemenea inimii unei furnici; dar am primit favorizarea Ta prin decret, m-ai numit sa guvernez imperiul. Pastrez in mine sentimentul de  ignoranta si orbire, si imi este frica, sa nu ma dovedesc nedemn  fata de marea Ta favoare.  Prin urmare, voi respecta toate poruncile si voi fii supus regulamentului Tau, ma voi stradui, neinsemnat, asa cum sunt, sa-mi indeplinesc  datoria fata de Tine, fiind loial. De departe, de aici de jos, ma uit catre Palatul Tau Ceresc. Vino in Carul Tau pretios la Altar. Eu, Robul Tau, imi plec capul cu reverenta pe pamantul sacru  si astept  Harul Tau din abundenta. …  O Tu, primeste ofrandele noastre, cu privire la noi, in timp se noi ne inchinam Tie, Cel a carui bunatate este nesecata.’2
Astfel il gasim pe imparat inchinandu-se lui ShangDi. Putem, oare urmari adevaratul motiv care sta in spatele acestui ceremonial al antichitatii?

In timpul in care Inparatul lua parte la acest ceremonial anual dedicat lui ShangDi, urmatoarele cuvinte erau recitate, aratand cu claritate ca il considerau pe ShangDi creatorul lumii:
‘ Din vechime, la inceput, a existat un mare haos, fara forma, ci doar intuneric. Cele cinci elemente (planete), inca nu incepusera sa graviteze, nici soarele si luna sa straluceasca. Tu, Suveran Spiritual, mai intai ai  ales lucrurile pure. Ai facut Cerul. Ai facut Pamantul. Toate fiintele, cu puterea lor de reproducere au capatat viata.’ 3

Pentru crestini, textul de mai sus este foarte familiar. Asemanarea este foarte mare intre acest text si  primele capitole ale Bibliei din cartea Geneza! Este important sa vedem asemanarea dintre aceste fragmente si cele inregistrate in scrierile evreesti:

‘ La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intunerec…..

Dumnezeu a zis: “Sa se stranga la un loc apele care sunt dedesuptul cerului si sa se arate uscatul!” si asa a fost. Dumnezeu a numit uscatul pamant, iar gramada de  ape a numit-o mari…..

Dumnezeu a facut cei doi mari luminatori, si anume: luminatorul cel mai mare ca sa stapaneasca ziua, si luminatorul cel mai mic ca sa  stapaneasca noaptea; a facut si stelele.

Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau… ‘  (Geneza 1:1-2, 9-10, 16, 27-28)

ShangDi, Dumnezeul creator al chinezilor, cu siguranta pare sa fie  acelasi cu Dumnezeul creator al evreilor. Mai précis, unul din numele evreesti pentru Dumnezeu este El Shaddai, care este din punct de vedere fonetic asemanator cu ShangDi. Si mai asemanatoare este pronuntia timpurie Zhou a cuvantului ShangDi, care este [Zhan-dai] 4.

Un alt nume folosit de catre vechii chinezi pentru Dumnezeul lor era Tian (Cer). Zheng Xuan, un savant al dinastiei Han spunea, “ShangDi este un alt nume pentru Tian (Cer) “. 5 Marele filozof  Motze (408 – 382 IH) a vorbit si el despre Tian (Cer/Rai) ca despre Dumnezeu Creatorul : “Stiu ca Tian (Cer) iubeste oamenii  nu fara motiv.Tian, a poruncit soarelui, lunii si tuturor stelelor sa lumineze si sa ii calauzeasca pe oameni. Tian a instaurat cele patru anotimpuri, Primavara, Vara, Toamna, Iarna, ca sa aduca o periodicitate tuturor lucrurilor.Tian, a trimis zapada, ghiata, ploaia,, a facut sa creasca grane, inul si matasea, astfel ca oamenii sa le folosesca si sa se bucure de ele. Tian a intemeiat dealurile si raurile, ravenele si vaile, si a aranjat multe lucruri care sa fie in folosul omului sau sa ii aduca raul.”6

Cum a creat ShangDi toate lucrurile? Iata mai jos un pasaj din cartea care statea la baza ritualului “Sacrificiului de trecere” :
‘Cand ShangDi, Domnul, a decretat astfel, El a chemat la existenta cerul, pamantul si omul. Intre cer si pamant  El a trasat o linie de demarcatie, a pus o ordine intre om si toate lucrurile, toate acoperite de ceruri.’7

Este important sa observam ca se spune ShangDi a creat , sau a chemat la existenta cerul si pamantul.

Daca comparam acest text cu cu cel al evreilor, vom observa ca metoda creatiei folosita de El Shaddai este aceeasi , motiv pentru care noi  presupunem ca este aceelasi cu ShangDi, si identic in nume si rol ar sugera urmatorul pasaj:

“Cerurile au fost facute prin Cuvantul Domnului, si toata ostirea lor prin suflarea gurii Lui. …Caci El zice si se face; prunceste si ce porunceste ia fiinta.” (Psalmul 33:6,9)
Inca nu am explicat motivul pentru care imparatii sacrificau tauri catre ShangDi. Haideti sa comparam acest ritual de sacrificare chinez cu instructiunile date de Dumnezeul evreilor:
“ Si a zis lui Aron: ia un vitel pentru jertfa de ispasire, si un berbece pentru arderea de tot, amandoi fara cusur, si adu-i inaintea Domnului.” Leviticul 9:2 -  o practica ce a inceput cu mult timp in urma (Geneza 4:3,4;  8:20).

Originea  ritualului “ Sacrificiul de trecere” pare sa fie explicata in cartea, “Promisiunile lui Dumnezeu pentru c hinezi.”8 Autorii Nelson, Broadberry and Chock au analizat cele mai vechi stiluri de scris pictografiat ale chinezilor si au gasit adevarurile fundamentale ale crestinatatii. In aceste ideograme, care dateaza dinante de Moise, avem intreaga istorie a creatiei, a ispitirii si a caderii omului in pacat si  regasim chiar si remediul  lui Dumnezeu pentru pacat in sacrificarea animalelor, care fac trimiteri la Mantuitorul ce urma sa vina, Isus Hristos. Toate elementele naratiunii Genezei sunt inregistrate, si inca folosite in scrierea caracterelor chinezesti.
Foaia atasata dezvaluie cateva adevaruri surprinzatoare despre limba chineza scrisa, indicand ca suntem cu totii inruditi – si nu cu multa vreme in urma.

Toti oamenii din lume, nu doar chinezii, sunt descendenti ai locuitorilor din Babel, prima civilizatie dupa Potop. Dumnezeu a dat prima promisiune cu privire la un Mantuitor care va veni, “Samanta femeii” in Geneza 3:15.

Prefigurarea sacrificiului viitorului Miel al lui Dumnezeu, Creator si Mantuitor, este la fel de veche ca si creatia.

Daca un chinez ne va spune despre crestinatate ca este o religie straina, putem sa ii explicam ca poporul lui, chinezii, in antichitate se inchinau aceluiasi Dumnezeu ca si crestinii de astazi. Asa cum evreii faceau adesea, stamosii chinezilor de astazi, au umblat/ratacit  dupa dumnezei straini, motiv pentru care memoria  Aceluia care a fost Dumnezeul lor original, a fost estompata cu timpul. 9 Inscrierile vechi chinezesti ne aduc evidente puternice  cu privire la adevarul istoric din Geneza.

Referinte:

1.      1.  James Legge, Clasicii Chinezi (vol 3), pag. 33-34, Regele Shoo: Canonul lui Shun, Taipei, Southern Materials Centre Inc., 1983
2.       2. James Legge, Notiunile chinezesti despre Dumnezeu si spirit, Hong Kong, Registrul Hong Kong, pag 24-25, 1852.
3.       3. Ref. 2 pag. 28
4.       4. Schuessler, Axel, Un dictionar al chinezei Zhou timpurii, University of Hawaii Press. Honolulu, pag. 123,528, 1987.
5.       5. Lung Ch’uan Kwei T’ai Lang, Shih Chi Hui Chu K’ao Cheng, Taipei, Han Ching Wen Hua Enterprise Co. Ltd., p. 497, 1983.
6.       6.  Opera lui Motze, Taipei, Confucius Publishing Co., pag. 290.
7.       7.  Ref. 2, pag. 29.
8.       8. Read Books Publisher, Dunlap, UN, USA, 1997.
9.       9. Aceasta a fost, desigur, experienta aproape universala  a tuturor triburilor si natiunilor

Tradus cu acordul autorului.
Originalul il puteti citi aici.
 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator